Geplaatst op

Recept voor Toast Champignon

Toast champignon voorgerecht

Toast Champignon | vegetarisch comfortfood als voorgerecht met paddenstoelen

In Nederland is de toast champignon niet heel erg bekend, ze is veel bekender in België. Toch is dit simpele gerecht met gebakken paddenstoelen en geroosterd brood een klassieker in veel bistro’s en restaurants. Het is een echt vegetarisch herfstgerecht. In de herfst schieten de paddenstoelen als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn dan in overvloed in de bossen en supermarkten te vinden. Zeker de wilde paddenstoelen en exotischere soorten uit de supermarkt zijn perfect voor de toast champignon. Het gerecht is niet alleen lekker en makkelijk, het is ook bijzonder gezond omdat er padenstoelen in zitten.

Welke paddenstoelen gebruik je voor de toast champignon?

Voor de toast champignon kun je vrijwel elke paddenstoel gebruiken die je lekker vindt. Wij maakten het recept met kastanjechampignons. De standaard witte champignons, shiitake en oesterzwammen zijn perfect voor dit heerlijke gerecht. Zelf paddenstoelen in het bos plukken kan altijd. Eekhoorntjesbrood is een favoriete paddenstoelensoort die je in de bossen kunt vinden als het geregend heeft.

Het recept: welke ingrediënten heb je nodig voor dit vegetarisch voorgerecht?

  • Minimaal 150 gram/twee handen vol champignons of paddenstoelen naar keuze
  • Een flinke klont boter
  • Een klein takje tijm
  • Een kleine teen knoflook
  • Een theelepel cayennepeper
  • Een theelepel milde Franse mosterd
  • Twee sneeën brood

Het recept: hoe maak je de perfecte toast champignon?

Toast champignon maken is net zo makkelijk als het bakken van een ei, heel makkelijk dus. Wat moet je doen?

  1. Maak de paddenstoelen schoon en snij/scheur ze in kleine stukken
  2. Doe de roomboter in de pan op hoog vuur en voeg de paddenstoelen toe als de boter begint te smelten
  3. Snijd de knoflook en voeg ze toe, samen met de tijm, cayennepeper en milde mosterd, schep alles door elkaar
  4. Rooster het brood zoals je het zelf lekker vindt
  5. Leg het brood op een bord of houten plank en doe de warme champignons eroverheen

Wijn & Spijs: welke wijn drink je bij toast champignon?

Mertz spatburgunder rode wijnWanneer is toast champignon als lunchgerecht of als voorgerecht gebruikt kan het voorkomen dat je zin hebt in een glas wijn bij dit ultieme comfortfood. Het gerecht heeft aardse tonen van de paddenstoelen en het scherpe van het kleine teentje knoflook en de cayennepeper. Dit vraagt om een licht krachtige wijn. Onze voorkeur is een rode wijn, bijvoorbeeld van de pinot noir of spätburgunderdruif. Denk bijvoorbeeld aan een glas pinot noir uit de Bourgogne of een spätburgunder uit Duitsland. De aardse atonen en de milde aroma’s zijn perfect als begeleiding voor een toast champignon.

Een lekkere wijn voor de toast champignon is een glas van onze Mertz Spätburgunder. Een milde rode wijn die licht gekoeld perfect is bij toast champignon als voorgerecht.

Wil je meer over wijn, eten en kleine flessen zien? Volg ons Instagramaccount en je ziet niet alleen veel over wijn en eten, maar ook onze wijnboeren en Halfes achter de schermen!