Geplaatst op

9x de beste tips om je overgebleven wijn te gebruiken!

dinner party restje wijn over weggooien

Heb je een restje uit de fles rode of witte wijn over na een leuk diner? Wij geven je 9 handige tips om de wijn nog te gebruiken!

dinner party restje wijn over weggooienWat te doen met een restje wijn? Wijn kun je goed gebruiken tijdens het koken, bijvoorbeeld voor het afblussen van de vis, uitjes, of risotto. Wijn is een drankje dat heel goed past naast een bord lekker eten. Heb je zelf weleens dat je na een diner nog wijn in de fles over hebt? Wij geven je in dit blog een aantal tips wat je met de overgebleven wijn na een dinner party kunt doen. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden om je lekkere wijn nog te gebruiken! Of je een halve fles wijn over hebt of nog maar een slok: wijn hoef je niet weg te gooien!

Er zijn heel veel opties: zo kun je van je overgebleven wijn een perfecte wijncocktail maken of je kunt er hele lekkere desserts met wijn mee maken. Vooral in de Franse keuken kennen ze veel recepten waarin wijn wordt gebruikt. Zo kom je makkelijk én lekker van je restjes wijn af. Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn. In dit blog vertellen we je alles over het maken van deze lekkere gerechten en producten met overgebleven wijn. Zo hoef je nooit meer een fles wijn weg te gooien.

De beste tip staat onderaan in dit blog: want witte wijn is het beste middel om rode wijnvlekken uit witte kleren te laten verdwijnen! Handig als je een feestje hebt waar er per ongeluk rode wijn over het tafelkleed gaat.

Klassieke Franse wijncocktail: Maak je eigen Kir of Kir Royale met overgebleven witte Bourgogne (aligoté) en Crème de Cassis

Een frisse Franse witte (Bourgogne)wijn van een dag oud kun je perfect gebruiken voor het maken van een populaire Franse wijncocktail. De Kir of Kir Royale, beide zijn cocktails op basis van Crème de Cassis en witte (bubbel)wijn. Voor de normale Kir gebruik je, van origine,  een witte Bourgognewijn van de aligotédruif, voor de Kir Royale gebruik je een Crémant de Bourgone of andere mousserende wijn. De Crème de Cassis verbloemt dat de wijn al een tijdje opstaat door de grote hoeveelheid suiker en alcohol. Dit is een perfecte wijncocktail om te serveren tijdens Tweede Kerstdag als je nog wijn over hebt van het diner van Eerste Kerstdag. Meer over wijncocktails vind je in ons blog over wijncocktails. Zo kan je ook perfect van een overgebleven fles Spaanse rode Rioja wijn een Tinto de Verano, de Spaanse Sangria, maken van openstaande rode Spaanse rode wijn.

Het drankje werd populair door de Franse verzetsstrijder en burgemeester van Dijon Félix Kir. Hij schonk het drankje tijdens officiële bezoeken na de Tweede Wereldoorlog. Hiermee heeft hij het de lokale likeur, Crème de Cassis én de lokale wijndruif, de aligoté, weten te promoten in het buitenland.

Kir wordt klassiek met een bourgone gemaakt, maar dat hoeft niet perse. Heb je een andere frisse witte wijn, probeer dan eens deze cocktail. 

Hoe komt het dat eten nog lekkerder wordt met een glas wijn erin?

Eten wordt lekkerder wanneer je er een glas wijn in doet. De reden dat een gerecht lekkerder wordt met glas wijn erin komt door de zuren en suiker in de wijn. Een flesje wijn zit vol smaken. Smaken zoals kersen, hout, aardbeien en vanille komen in veel rode wijnen voor. Wanneer je wijn in de pan met eten doet komen deze smaken ook in het eten te zitaten. De zuren en suikers zorgen voor een extra dimensie in je eten. In sommige gerechten is een glas wijn ook essentieel. Denk bijvoorbeeld aan een glas wijn in de risotto!

Gebruik de rode wijn in een stoofgerecht zoals Boeuf Bourguignon met een zware rode wijn of Coq au Vin Riesling met rieslingwijn

Wijn is een echte smaakmaker! Zowel witte wijn, rode wijn als cider (appelwijn) zijn perfect te gebruiken om gerechten extra smaak mee te geven. Hiervoor maakt het niet uit dat de wijn al langer staat, maar maximaal een weekje. Ook is het goed om de pan na het toevoegen van de wijn nog lang op het vuur te laten staan. Dan weet je namelijk zeker dat alle alcohol uit de wijn is. Dat is extra handig als er kleine kinderen mee eten!

Stoofgerechten met rode wijn, bier en azijn zijn altijd lekkere stoofgerechten. Je kunt natuurlijk ook altijd witte wijn gebruiken. Een lekkere stoofpot met witte wijn is de Coq au Riesling uit de Franse wijnstreek de Alsace. De bekende frisse en droge rieslingwijn uit de Elzas zorgt voor een subtiele smaak bij de kip.

De klassieke Boeuf Bourguignon

Het lekkerst recept van boeuf bourguignon komt natuurlijk uit Frankrijk! Het recept uit het Franse kookboek Chaud Bouillon is erg lekker. Deze Franse stoofpot smaakt extra lekker met een zwaardere rode wijn. Serveer deze Franse stoofpot met een echt Frans stokbrood, pasta (macaroni) of lekkere aardappelpuree. Een tip vanuit ons: maak de wijn vast warm in een pannetje voordat je de wijn toevoegt. Door het warm maken van de wijn wordt het eten niet heel erg afgekoeld. Hier vind je het Franse recept (in het Frans).

Waarom een stoofpot extra lekker is? Zodra de wijn in de pan zit hoef je er niet meer naar om te kijken! Het enige wat je af en toe moet doen is roeren! Ideaal voor een kerstdiner of als je druk bent met andere dingen regelen. Nog een voordeel: je huis gaat onwijs lekker ruiken naar kruiden en wijn!

Een glas witte wijn in de bolognese pastasaus: extra smaak en nog lekkerder!

Ook pastasauzen worden nog lekkerder wanneer je een glas wijn toevoegt. Ragù Bolognese, zoals de Italianen de Pasta Bolognese noemen maak je perfect door een glas Italiaanse witte wijn toe te voegen. Een goede Ragù Napletano wordt perfect door het toevoegen van een glas Italiaanse rode wijn. Natuurlijk kies je hiervoor een rode wijn uit de buurt van Napels, zoals een glas rode wijn van de aglianicodruif of een overheerlijk glas Lacryma Christi. Natuurlijk mag je altijd een slokje voor de chefkok apart houden.

Een echt Frans keukengebruik: maak je van je restje wijn wijnazijn met een azijnvat

Veel Franse families hebben in de keuken twee grote stenen vaten staan. Dit zijn zogenaamde azijnvaten. Deze vaten zijn ideaal om van rode en witte wijn azijn te maken. Eén van de vaten is voor witte wijn, de andere voor rode wijn. Wanneer je elke keer weer een klein beetje wijn aan het vat toevoegt blijft de azijnmoeder in leven. Dit zijn de gistcellen die zorgen dat de wijn omgezet wordt tot azijn.

Voordat je de azijn echt azijn is moet je wel even wachten. Een half jaar nadat je voor het eerst wijn in het vat hebt gedaan is het echt azijn. Door elke week weer een heel klein beetje nieuwe wijn toe te voegen aan het azijnvat blijven de gistcellen in leven en kan wijn worden omgezet in azijn. De azijn kun je perfect in recepten gebruiken. Je kunt van je eigen wijnazijn makkelijk dressing maken voor een salade of in een gerecht gebruiken.

Wijnsiroop/ rode wijnsaus: de perfecte wijnsaus voor eend en desserts!

Eend en portsaus of biefstuk met rode wijnsaus. Beide gerechten zijn echte klassiekers en staan op veel menukaarten van restaurants. Een siroop/saus maken van wijn is heel erg makkelijk. Je doet de wijn in een pan, je voegt een schepje suiker toe en kruiden. Je kunt de wijnsiroop maken zoals je zelf het lekker vindt.

Wij vinden het lekker wanneer je een halve fles wijn combineert met een eetlepel suiker of honing, een takje tijm, een takje rozemarijn en flink wat peper. Laat het tot de helft indikken en voeg als laatste 50 gram boter toe. Dit klinkt als veel boter, maar het maakt je saus extra romig. Wil je je wijnsiroop wat lichter houden? Dan kun je altijd de boter weglaten en een scheutje koffiemelk toevoegen.

Fruit pocheren in wijn: het lekkerste dessert met fruit & wijn!

Je kunt altijd ook het overgebleven restje wijn gebruiken voor de lekkerste toetjes! Eén van de lekkere opties die je kunt maken met wijn die over is zijn gepocheerde peren in witte wijn. Zeker een aromatische witte wijn met veel smaak is perfect voor dit dessert. Dit toetje is heel erg makkelijk te maken. Je hoeft alleen maar de peren te schillen en in partjes te snijden. Deze partjes leg je in een pannetje met wijn, steranijs en suiker.

De peer is in ongeveer 30 minuten zacht borrelen in de witte wijn gaar. Serveer de warme peren zonder de wijn met bijvoorbeeld een scheutje rode wijnsiroop uit dit blog en een bolletje roomijs. Dit is het perfecte gerecht om een glas witte dessertwijn bij te serveren. Wil je meer leren over dessertwijnen? In ons blog over dessertwijn kun je alles lezen over de mogelijkheden van deze zoete witte wijnen die speciaal voor toetjes en kazen worden gemaakt.

Rode wijn als marinade voor vlees: de zuren uit de wijn geven het vlees extra smaak

Wijn bevat naast heel veel smaak vaak flink wat zuren. Die zuren zijn perfect om te gebruiken voordat je ermee gaat koken. Je kunt namelijk perfect rundvlees of wild marineren in rode wijn. Hoe moet je vlees marineren in rode wijn? Het is heel erg makkelijk! Doe de overgebleven rode wijn (of witte wijn) in een grote bak of ovenschaal. Doe er knoflook, peperkorrels, laurierblaadjes en een takje rozemarijn in. Leg het rundvlees, spareribs of wild zoals hert of zwijn in de marinade en laat het minstens twaalf uur marineren.

Dat het vlees minimaal twaalf uur in de marinade blijft is erg belangrijk. Hoe langer het vlees namelijk in de marinade ligt, des te meer smaak de marinade kan afgeven aan het vlees. Een etmaal, 24 uur, is helemaal perfect. Na het marineren kun je het vlees eruit halen en het vlees droogdeppen. Hierna kun je het vlees een extra rub geven, zoals vaak wordt gedaan bij spareribs voor de BBQ.

Wecken met wijn en kom van het fruit van je fruitbomen af: maak je eigen boerenjongens met overgebleven restjes witte wijn

Boerenjongens zijn rozijnen die op brandewijn worden bewaard. Door het weken van het fruit in brandewijn komt er alcohol in de rozijnen. Dit kun je heel makkelijk zelf maken. Heb je bijvoorbeeld een fruitboom zoals appels, perziken of peren in je tuin staan? Weet je niet wat je met de grote hoeveelheden fruit aan moet? Doe de vruchten geschild en in stukjes gesneden in een weckpot en maak voeg witte wijn tot aan het randje toe. Belangrijk is dat je de pot goed afsluit zodat er helemaal geen lucht meer in de pot kan komen, anders gaat het fruit met de alcohol schimmelen. Dat wil je natuurlijk niet.

Om je eigen geweckte fruit extra lekker te maken kun je natuurlijk altijd extra kruiden toevoegen. Wil je het fruit bijvoorbeeld gebruiken voor bij het toetje van het kerstdiner? Voeg een kaneelstokje of een vanillestokje in de weckpot. De kruiden geven hun smaak af waarmee het fruit nog lekkerder gaat smaken.

Heb je een restje witte wijn over? Witte wijn helpt tegen rode wijnvlekken: oma’s geheime tip om rode wijnvlekken te laten verdwijnen

Misschien de beste optie waar je witte wijn voor kunt bewaren is voor wijnvlekken. Witte wijn heel een magische chemische samenstelling waardoor het perfect te gebruiken is om rode wijnvlekken uit je witte kleding te halen. Hiervoor kun je dus altijd witte wijn achter de hand houden. Heb je een feestje waar toevallig Champagne of bubbels staat? Dat is helemaal ideaal. Wijn met bubbels zoals Champagne of Prosecco is extra goed om rode wijnvlekken uit witte shirts te halen. Je hoeft vanaf nu geen Vanish of water meer te gebruiken. De beste truc voor het verwijderen van rode wijnvlekken uit is witte kleding is witte wijn. Ook is deze truc natuurlijk te gebruiken voor je witte tafelkleden als daar per ongeluk een slok wijn overheen gaat. Ben je benieuwd hoe de bubbels in Champagne of Cava komen? Wij schreven een blog over hoe mousserende wijnen worden gemaakt!

Heb je vaak restjes wijn over na een diner? Hier kun je kleine flesjes wijn online bestellen!

Heb je vaak een restje wijn over na het eten? Wij zijn gespecialiseerd in kleine flesjes wijn van 375ml, de zogenaamde halve flessen wijn. Dit is de duurzame oplossing als je vaker een restje wijn over hebt. Probeer eens onze Halfes proeverijbox online te bestellen of stel zelf een pakket met verschillende kleine flesjes samen.