Geplaatst op

Nederlandse wijnstreken: BOB Oolde in Lochem in Gelderland

Wijnstreek Oolde: officiële wijnstreek voor Gelderse wijnen uit Lochem

In de provincie Gelderland ligt een officiële BOB-wijnstreek. Deze wijnstreek is BOB Oolde. De wijnstreek ligt in het Gelderse Laren in de gemeente Lochem. Het is een kleine wijnstreek. Er zijn in totaal 2 hectare met Gelderse wijngaarden te vinden in Laren. De RVO vindt dat de bodem perfect is voor het verbouwen van druiven:

De bodem van dit geografische gebied heeft een leemgehalte met daarin een uitstekende huishouding van vocht en voedingsstoffen. Deze bodem is daarom zeer geschikt voor de wijnbouw.

Welke druivensoorten mogen voor de witte wijnen uit BOB Oolde gebruikt worden?

cabernet blanc druiven Nederlandse wijnIn Oolde mogen niet alle druiven worden aangeplant voor het maken van de BOB-wijnen. Van alle druiven mag wijn gemaakt worden. Alleen de druiven van de toegestane druivenrassen krijgen het BOB-keurmerk. Naast de bepaalde druivensoorten, moeten de druiven ook van goede kwaliteit zijn. Voor Gelderse witte wijnen mogen de cabernet blanc (links) en de solaris worden gebruikt. Voor alle druivensoorten geldt dat er maximaal 65 hectoliter wijn per hectare van de wijngaard af mag komen. Dit zijn 8.666 flessen wijn van 75cl.

Rode wijnen uit Laren: regent, pinotin & cabertin

Blauwe druif pinotin wijnVoor Gelderse rode wijnen mogen de regent, de pinotin (rechts) en de cabertin worden aangeplant. Alle druiven zijn hybride druiven. Hybride druiven zijn druiven die speciaal gekruist zijn om aangeplant te kunnen worden in noordelijke wijnstreken. In noordelijke wijnstreken is het namelijk kouder en regent het meer. Door de kou kunnen de druiven zoals de chardonnay en de cabernet sauvignon minder goed rijpen. De grotere hoeveelheden regen kunnen ervoor zorgen dat er schimmel ontstaat tussen de druiven na een regenbui. Bij hybride druivensoorten is de kans kleiner dat er schimmel ontstaat. Tijdens de ontwikkeling van deze druiven hebben de wetenschappers daar goed op gelet.

Daarbij zijn er nog een aantal eisen waaraan de wijnen uit wijnstreek Oolde moeten voldoen. De rode wijnen moeten minimaal 5 maanden houtrijping hebben. Voor mousserende wijnen geldt dat het volgens de méthode traditionelle moet plaatsvinden. Alles over het maakproces van mousserende wijnen zoals Champagne vind je in ons blog over bubbels.

De geografie en geologie van de wijnen uit het Gelderse Laren: beekeerdbodem voor voeding en water

Net zoals in de Overijsselse wijnstreek Ambt Delden bestaat ook in Laren de bodem uit beekeerdgronden. Dit zijn gronden die bestaan uit leem en zand. Deze combinatie van leem en zand zorgt voor een goede afwatering en voldoende voedingsstoffen voor planten in de bodem. In tijden van droogte houdt deze grond vocht vast. Zo krijgen de wijnranken altijd voldoende vocht om goed te kunnen blijven groeien. Deze factoren zijn perfect voor het laten groeien van druivenranken.

Wat maakt wijnen uit Lochem tot unieke wijnen?

De beekeerdgronden hebben voldoende voedingsstoffen in zich om de druivenranken te voorzien van voeding. Hierdoor kunnen de suikers in de druiven en daardoor de aroma’s zich perfect ontwikkelen. De bodem heeft voldoende kalium, magnesium en kalk in zich.

Het landklimaat waar in dit deel van Gelderland als sprake van is zorgt voor een hogere gemiddelde temperatuur per maand. Hierdoor kunnen de druiven in Laren beter rijpen. Groot verschil met de gemiddelde temperaturen in Nederland is dat de nachten iets kouder zijn. Dit is bijzonder gunstig voor het maken van frisse en fruitige witte wijnen.

Waar kun je de wijnen uit BOB Oolde drinken?

In de wijnstreek Oolde ligt slechts één wijngaard die de BOB-wijnen mag maken. Deze wijngaard is Wijngoed Gelders Laren. Een deel van hun wijnen verkopen zij zelf en een deel gaat naar gastronomische restaurants. Bijvoorbeeld bij De Liberije*** in Zwolle. Eén van hun exclusieve wijnen wordt geschonken als Kus van Thérése bij De Librije*** in Zwolle. Hun eigen wijnen worden verkocht onder het label Coulisse wijnen.

Bronnen:

  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. (2016, augustus). Productdossier BOB Oolde.