Geplaatst op

Syrah & shiraz: rode wijn uit Frankrijk en uit Australië

syrah druiven kleine flessen

Syrah & shiraz: de druif van Australische rode wijn

De syrahdruif is één van de meest aangeplante druivensoorten in de wereld. Vooral in warme klimaten zoals Frankrijk en Australië vind je veel wijnen die gemaakt zijn van syrah. Wereldwijd zijn er 188.000 hectare met de syrah aangeplant. De meeste van deze wijngaarden vind je in Frankrijk, waar ongeveer 63.000 hectare zijn, een derde van het totaal. Hierna komt Australië met 40.000 hectare en Spanje (20.000 hectare). In Australië is de shiraz goed voor 28% van het totale oppervlakte wijngaarden. Van de syrahdruiven worden krachtige en intense wijnen gemaakt. Syrah wijn is niet alleen heel krachtig en intens van smaak, zo is ook de kleur: donkerpaars. De wijnen van syrah zijn krachtig door een goede hoeveelheid tannine in zich. Dit komt onder andere door de omstandigheden waarin de syrahdruiven groeien: zowel in de Rhône als de Languedoc als Australië is het warm en droog. Dit in combinatie met een zandbodem doet de syrah bijzonder goed.

De smaak van syrahwijn: vol van smaak met milde tannine

syrah druiven kleine flessenWijnen die gemaakt worden van de syrahdruif zijn krachtig doordat de wijnen veel tannine in zich hebben. Ze zijn vol van smaak, zeker wanneer de wijnen een paar jaar rijpen. Door het rijpen wordt de tannine milder, dit komt de smaak ten goede. Ook zonder te rijpen zijn syrahwijnen lekker, dan zijn ze fruitiger en zijn ze zeker gekoeld een perfecte wijn voor bij een zomers gerecht. Qua verschil tussen ongerijpt en gerijpt komt het overeen met een gerijpte tempranillo uit Rioja. De aroma’s in de wijn zijn kruidig, tegen spicy aan met smaken van peper, leer en teer. Daarnaast komen de smaken van pruimen en chocolade duidelijk terug in deze wijn. Deze smaken die gecombineerd gaan met rood fruit zoals zwarte bessen biedt veel mogelijkheden voor wijn- & spijs combinaties.

Syrah of shiraz: Franse wijn versus Australische wijn

Op wijnlabels zie je zowel syrah als shiraz staan. Eigenlijk is het exact dezelfde druif, alleen is de herkomst anders. In de oude wereld, met Frankrijk voorop schrijven ze deze rode druif als syrah. In Australië en nog een aantal nieuwe wijnlanden zoals Chili en Zuid-Afrika schrijven ze shiraz. De Australische wijnindustrie is het zo gaan schrijven in de jaren negentig om goed onderscheid te kunnen maken tussen shiraz uit Australië en syrah uit Frankrijk. Sinds 1990 is het aantal flessen shiraz dat gemaakt wordt verdrievoudigd.

Dit is vooral te danken aan de goede promotie die de wijnboeren en het Australisch wijninstituut hebben gedaan. De shiraz is al sinds 1843 in Australische wijngaarden te vinden. De druif werd destijds door Franse kolonisten meegenomen. In Frankrijk vind je de syrah niet alleen in de Languedoc. Ze is bijzonder beroemd in de wijngaarden van de Rhône. In de AOC Côte Rôtie maken ze vooral zware en intense rode wijnen van deze druif.

Syrah: een druif die steeds populairder wordt

syrah druivenDat de druif tegenwoordig zo populair is, is niet vanzelfsprekend. In de jaren zeventig ontdekte het Franse instituut voor wijnbouw dat er nog maar weinig wijngaarden met syrah waren aangeplant. Om de druif te behouden hebben ze net zoals bij de roussannedruif ervoor subsidies gegeven aan wijnboeren die de druif weer gingen verbouwen. Met succes: het plan uit 1980 werpt tegenwoordig haar vruchten af: de druif is populair bij consumenten en op veel wijnhuizen in de Languedoc maken een wijn van syrah. Wijnboeren ontdekte dat de syrahdruif een makkelijke druif is voor in de wijngaard: ze groeit gemakkelijk en geeft een redelijk consistente oogst. Nog prettiger is misschien wel dat er veel kwaliteitswijnen worden gemaakt van syrah. Veel syrah wijnen hebben een hoog alcoholpercentage: de meeste rode wijn van syrah heeft een alcoholpercentage vanaf 13%. Voor de meeste rode wijnen geldt dat ze starten bij een alcoholpercentage vanaf 12%.

Ook in andere wijnlanden hebben ze de syrah ontdekt. Zowel in Argentinië, Chili, Turkije en de Verenigde Staten is de druif te vinden in hun rode wijnen. Het aantal wijnhuizen dat een rode wijn maakt van de syrahdruif neemt toe in deze landen.

Wijn & Spijs met de syrah: geroosterd vlees van de bbq

Wijn van syrah is intens en krachtig van smaak met rijke tannine. Dan gaan bij veel mensen de alarmbellen af: we gaan grillen! De aroma’s van chocolade, zwarte bessen en peper zijn echte smaken die heel goed passen bij vlees dat gegrild is. De eiwitten en het vet in sommige soorten vlees gaan goed samen met de tannine, die elkaar op natuurlijke wijze in balans houden. Denk bijvoorbeeld aan geroosterde spareribs of een gegrilde kip. Een fantastische hamburger van de grill met krokante ui en zoetzure augurken is het perfecte comfort food bij een glas rode syrah uit de Rhône. Naast de bbq zijn er veel meer mogelijkheden met de wijnen van deze rode druif: denk bijvoorbeeld aan Nederlandse kazen! Zeker Goudse kaas past perfect bij wijn van de syrah.

Gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten passen ook perfect bij de syrah. Dit komt vooral door de vele gerechten die in de Libanese, Israelische en Turkse keuken gebruikt worden die op de bbq worden gemaakt. Naast gerechten met vlees van de bbq zijn er ook een tal van vegetarische gerechten mogelijk met wijn van de syrahdruif. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde pompoen: de suikers die carameliseren tijdens het grillen gaan perfect samen met de pruimtonen in de wijn. Wil je syrah als borrelwijn inzetten? Een goede baba ganoush van gerookte aubergine past goed bij syrah.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn syrah? Wij verkopen de lekkerste halve flessen wijn!