Geplaatst op

Pfalz: de langste wijnstreek van Duitsland

wijngaarden duitsland Duitse wijn

Pfalz: de langste wijnstreek van Duitsland

De Pfalz is de langste wijnstreek van Duitsland. Het is een uitgestrekt gebied dat van de linkeroever van de rivier de Rijn tot aan Frankrijk ligt. De oudste Duitse wijnroute, de Deutsche Weinstraße, is de verbindingsweg tussen alle 130 dorpen die in de Pfalz liggen en waar wijnhuizen staan.  Ze is 85 kilometer lang en in bijna elk dorp zijn meerdere wijnmakers te vinden, bij wie het goed mogelijk is de wijnen te proeven. Na Rheinhessen is de Pfalz de grootste wijnstreek in Duitsland. Het wijngebied heeft ongeveer 23.000 hectare wijngaarden waarop vooral de riesling (5.865 hectare) en de gewürztraminer te vinden zijn. In de Pfalz zijn in totaal 3.000 wijngaarden die grotendeels nog familiebedrijven zijn. Toch wordt er een flink deel van de wijn gemaakt door coöperaties die de druiven opkomen en er een aantal kwaliteitswijnen van maken.

De wijnen van de Pfalz: zware Duitse rode wijnen

Bad Dürkheim, Neustadt an der Landau zijn de belangrijkste steden in de Pfalz. Vooral Neustadt is erg belangrijk voor de wijnindustrie, zij heeft namelijk de universiteit waar veel wijnmakers, oenologen, worden opgeleid. Zestig procent van de wijn uit de Pfalz is witte wijn, veertig procent is rode wijn. Hiermee is de Pfalz de grootste Duitse wijnregio voor Duitse rode wijnen. Voor de rode wijnen uit de Pfalz wordt de dornfelder gebruikt, deze blauwe druif wordt steeds populairder in Duitsland vanwege de hogere temperaturen. Dit komt de dornfelder ten goede. Jarenlang was de Pfalz de grootste Duitse wijnstreek, maar sinds een paar jaar is dat niet meer zo. Door het gunstige klimaat met veel zonuren groeien de riesling en de dornfelder erg goed in de Pfalz.

De druiven in de Pfalz: riesling, dornfelder & gewürztraminer

Riesling Sina Mertz druiven wijn60% van de wijn uit de Pfalz is witte wijn. Voor deze witte wijnen worden verschillende druivensoorten gebruikt. De riesling is er verreweg het populairst met zo’n 6.000 hectare, gevolgd door de müller-thurgau (1.875 hectare), de silvaner, de weißburgunder en de gewürztraminer. Deze laatste is niet veel aangeplant, ongeveer 350 hectare, maar hiermee is de Pfalz wel het wijngebied in Duitsland waar ze het meest is aangeplant. Naast witte wijn, maken ze in de Pfalz ook rode wijnen. 40% van de wijnen uit de Pfalz is rode wijn. Ook wordt er rosé gemaakt van blauwe druiven in de Pfalz, maar dat is echter een heel klein deel. De blauwe druiven in de Pfalz waar rode wijnen van gemaakt worden zijn de dornfelder (2.902 hectare), de portugieser en de spätburgunder, de Duitse variant van de pinot noir. Met name de dornfelder is in de Pfalz heel interessant. De bodem en het klimaat, dat steeds warmer wordt, zorgt ervoor dat de dornfelder het hier steeds beter doet. De dornfelder geeft zware rode wijnen, die krachtig van smaak zijn en intens overkomen.

Het klimaat en de bodem in de Pfalz

Het grote voordeel van de Pfalz is dat er bijzonder veel zon schijnt. Dit in combinatie met een constante gemiddelde temperatuur in de zomer, een belangrijk seizoen voor druivensoorten, biedt veel mogelijkheden. Zeker de langzaam groeiende riesling- en dornfelderdruif groeien goed in dit klimaat. Daarbij is de bodem ook in een goede conditie voor de druiven. De bodem in de Pfalz is bijzonder divers, hierdoor is er voor elke druivensoort wel een stuk grond beschikbaar. De bodem bestaat vooral uit drie belangrijke bodemsoorten: zandsteen, leemgronden en klei. Daarnaast bestaat de grond uit verschillende gesteenten die zijn ontstaan uit lavasoorten. Door vulkaanuitbarstingen en erosie is het landschap en daarmee ook de bodem zo gevormd.

Een wijnreis in de Pfalz: de wijnstreek vol wijnfestivals en wijnproeverijen

Het fijnste aan de Pfalz is misschien wel dat er bijna elke week wel een wijnfestival is. Vanaf het moment dat het lekker weer wordt in maart tot vlak na de oogst in september of begin oktober zijn er verschillende soorten wijnfestivals en grote wijnproeverijen. Elk jaar zijn er in het festivalseizoen ongeveer 200 wijnfestivals. Ideaal voor een vakantie naar de Pfalz. Vooral in augustus wordt er veel gefeest. Iedereen kan op die manier genieten van het lekkere weer én men kan zich goed voorbereiden voor de aankomende oogst. Voor een wijnreis naar de Pfalz kun je het beste de wijnroute volgen en een paar dorpen een hotel boeken.

Ben je op zoek naar kleine flessen Duitse wijn?

Bronnen