Geplaatst op

De viognier: de populaire witte comebackdruif uit Frankrijk

De viognier: veel meer dan witte huiswijn

Het is een kleine druif met een groot karakter, de viognier. De druif was bijna uitgestorven maar maakte een ijzersterke comeback en is nu niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het is zelfs één van de weinige druiven waarvan een blend met een rode druif gemaakt wordt zonder dat iedereen ervan gaat steigeren. Veel restaurants serveren tegenwoordig een viognier als witte huiswijn, heel fijn, want het is een perfecte witte wijn. Ze is ook steeds meer aangeplant wereldwijd: vooral in Frankrijk vind je haar, maar ook in Amerika en Australië is ze te vinden.

De geschiedenis van de viognier: de Franse wijnstreek de Rhône

Net als veel andere druiven, stamt de viognier waarschijnlijk uit de omgeving van het warme Kroatië. De Romeinen brachten de kleine druif mee naar de omgeving van de Franse rivier de Rhône, waar de druif nog steeds vol trots groeit. Dat ging niet altijd even gemakkelijk. De druif was nogal kwetsbaar voor schimmels en plagen, waardoor aanplantingen van druivenranken stuk voor stuk ten onder gingen. Halverwege de 20e eeuw kwamen daar de twee wereldoorlogen nog bij kijken, waardoor er weinig overbleef van de hoeveelheid aangeplante viogniers. De druif was zelfs bijna uitgestorven. Een kleine wijngaard met viognier bleef over, en de druif kwam na de jaren ’60 terug als nooit tevoren. De druif is inmiddels een stuk resistenter tegen schimmels en plagen, en daardoor ook weer een stuk populairder onder de wijnboeren. Nu groeit de druif weer volop in het oorspronkelijke gebied rond de Rhône, maar ook in andere delen van Frankrijk en in Italië, Australië en Zuid-Afrika.

De viognierdruif is dus een kleine druif. De ietwat frisse wijn komt van druiven die gegroeid zijn in een zonnig klimaat, met frisse nachten. Zoals we al zeiden is de viognier nogal probleemgevoelig. De druivenranken krijgen snel last van meeldauw en andere ziektes. Daarnaast is de opbrengst van de oogst bij deze druif vaak maar laag. Het moment van oogsten is daarnaast onregelmatig, maar wel uiterst belangrijk. Bij dit volle druifje is het belangrijk dat ze niet onder- of overrijp zijn. Het wordt makkelijker, ofwel de smaak wordt beter, als de druivenranken ouder zijn. Pas na 15 tot 20 jaar zitten de druivenranken op hun beste smaak. De oudste ranken die nog in het Rhônegebied staan zijn een jaar of 70 oud. Ze groeien in deze warmere gebieden het best, omdat ze dan wat langer kunnen blijven rijpen. In gebieden waar het minder warm is valt vaak eerder al veel neerslag, waar de viognier niet heel vrolijk van wordt.

De smaak en aroma’s van de viognier: chardonnay maar dan anders

De viognier is erg vol van smaak en lijkt daarin enigszins op een wijn van chardonnay. De wijn is droog. Door de combinatie van vol en droog geeft de wijn een heel rond mondgevoel. Daar passen ook zacht maar ferm fruit bij, zoals perzik en mango. De wijn heeft een frisse nasmaak en naast fruit kun je ook een bloemensmaak herkennen. Eén uitzondering: als de wijn op houten vaten gerijpt heeft is de wijn veel voller van kruidige smaken als vanille en nootmuskaat. De wijn is dan wat minder zuur en heeft een romigere smaak. De aroma’s van een ‘gewone’ viognier zijn ook fruitig, met iets meer citrus. Ook kan er vaak honing of karamel geroken worden.

Wijn & spijs: welke gerecht is lekker bij de viognier?

What grows together, goes together. Franse kazen en zoetwatervis gaan heel goed bij de viognier. Omdat de wijn wat meer body heeft hoef je ook niet bang te zijn om de wijn te serveren bij de Aziatische keuken. De Aziatische keuken kun je ook combineren met de vis. Een groene curry met gember en witvis zal fantastisch passen bij een koude viognier. Tip: drink een viognier niet ijskoud, maar nét boven koelkasttemperatuur. De viognier kun je alvast op tafel zetten bij het indekken, om hem pas uit te schenken wanneer je aanschuift.

Wil je meer over wijn lezen? Dat kan! Lees bijvoorbeeld over de chardonnaydruif of over de andere bekende witte druif: de sauvignon blanc. Even out of the box? Lees ons blog over Kazachse wijnen of lees over de lekkerste wijncocktails die je perfect zelf kunt maken.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!