Geplaatst op

De cabernet blanc: druif voor Nederlandse witte wijn

De cabernet blanc: het witte kindje van de beroemde cabernet sauvignon

Dertig jaar geleden kon je deze druif nog niet op je flesje wijn of je telefoon vinden. Nu kun je de druif wél vinden op Nederlandse bodem, aan de tros met zijn voetjes nog in de grond. De cabernet blanc behoort tot één van de druifsoorten die tegenwoordig in Nederland verbouwd wordt voor de productie van wijn. In 1991 werd de druif voor het eerst gemaakt. De Zwitserse druivenveredelaar Valentin Blattner maakte de kruising, met de cabernet sauvignon als uitgangspunt. Het doel was om een druif te creëren die niet vatbaar was voor ziektes. Tegelijk wilde hij een witte wijndruif maken die toegankelijk was, net als een sauvignon blanc.

De cabernet blanc: kruising van Franse en Duitse druiven

cabernet blanc druiven Nederlandse wijnDe cabernet blanc is een kruising van de cabernet sauvignon en een ander soort druiven. De druif kan doen denken aan de sauvignon blanc. Vooral de aroma’s liggen dicht bij elkaar en de smaak kan in sommige gevallen ook merkwaardig dicht in de buurt komen. En toch is er een duidelijk verschil. De sauvignon blanc is gevoelig voor verschillende problemen bij het groeiproces. De schil is dun en kwetsbaar, de begroeiing is dicht en de kans op botrytis is groot. Dit is een schimmelvorm die makkelijk groeit op druiven die opengebarsten zijn.

De cabernet blanc is ontwikkeld om makkelijker in de groei te zijn en minder vatbaar te zijn voor problemen in het maakproces. Om ervoor te zorgen dat de druiven dus minder vatbaar zijn voor ziektes als schimmels, is de cabernet sauvignon gekruist met druiven die al resistent waren voor dit soort problemen. Een deel van deze druiven is onbekend, omdat het enkel laboratoriumdruiven zijn. Een paar voorouders van deze druif zijn wel bekend: de cabernet franc en de sauvignon blanc aan de ene zijde. Aan de andere zijde de silvaner en de riesling.

De cabernet blanc is daardoor een sterke druif, die ook nog eens goed tegen kou kan. Echte problemen ontstaan er pas voor de cabernet blanc druif als het echt te veel temperaturen onder de 0°C te verduren krijgt. Daarnaast is de druif een echte biologische druif. Door de betere resistentie tegen schimmels is er minder zorg nodig, minder spray, minder werk, minder vervoer en veel meer kostenbesparing. Ecologisch gezien heeft de druif dus ook een streepje voor. Doordat er geen dieren ingezet hoeven te worden voor het beschermen van de druiven, is de wijn makkelijk vegan te maken.

Hoe smaakt witte wijn van de cabernet blanc?

Zoals we al vertelden, lijkt de smaak soms op de smaak van de sauvignon blanc. Daarnaast zou de wijn kunnen doen denken aan een riesling, met een licht zuurtje en fruit. De wijn heeft een aanwezige neus. Veelvoorkomende smaken in de cabernet blanc is de smaak van citrusvruchten, kruisbessen en passievrucht. In de aroma’s herken je snel vlierbloesem en groene appel. Bij meerdere cabernet blancs werd verwezen naar de geur van vers gemaaid gras. De kleur van de wijn is vol en gelig. Dat is een logisch gevolg van het feit dat de druif een dikkere schil heeft, omdat de druif zo sterk gekruist is.

Wijn & spijs met de cabernet blanc: zomerse salade met kip

Door de citrussmaken drink je deze wijn fantastisch goed koud op een warme zomerdag. Tegelijk kun je deze wijn ook in koudere tijden van het jaar serveren door het volle karakter. Dan schenk je de wijn erg goed bij kip of een winterse salade. Sommige cabernet francs hebben een duidelijke hint van abrikoos. Een zomerse salade met kip, mango, abrikoos, pompoenpitten en rucola zou heel goed combineren met een cabernet franc die een jaartje gerijpt heeft. De karaktervolle wijn zit vol verrassingen, en het zou ons niet verbazen als de druif de strijd aan zal gaan met de sauvignon blanc. Misschien schenken de cafés over tien jaar wel de Nederlandse cabernet blanc als witte huiswijn in plaats van de sauvignon blanc of chardonnay. Meer over wijnen uit Nederland vind je op onze pagina over Nederlandse wijn.

Wil je nog meer genieten van kleine flessen wijn en eten? Volg ons op Instagram! Op Instagram houden we je op de hoogte over alles van Halfes en geven je inspiratie om nog meer te genieten!

Heb je zin in een goed glas wijn? Bij ons koop je de lekkerste kleine flessen wijn!