Geplaatst op

Verdejo: de witte druif voor Spaanse witte wijn voor in de zomer

De perfecte Spaanse witte druif voor de borrel: de verdejo

De verdejo is de perfecte oplossing als jij niet van chardonnay houdt, en zij niet van de sauvignon blanc (of andersom). Deze toegankelijke witte wijn is fris, met een licht zuurtje van een citrusvrucht en het zachte van perzik. Je zou het niet denken, maar deze ‘altijd-goed’ wijn is een oude druif die onder slechte omstandigheden ook lekker doorgroeit. Al sinds de 11e eeuw worden er in Spanje druivenranken van de verdejo aangeplant. Deze typische Spaanse druif wordt vaak als familie gezien van de Italiaanse verdecchio of Portugese verdelho, maar niets is minder waar. Deze misvatting is niet heel vreemd, de namen lijken erg op elkaar. Het woord ‘verde’ betekent groen, de kleur van de druif, en daar houden de overeenkomsten wel op. De verdejo is typisch Spaans, en wordt het meest aangeplant in de streek Rueda.

Verdejo: een sterke druif voor stenen

Zoals we al zeiden, is de verdejo een vechtertje. De druif gedijt goed op een bodem die normaal niet erg geschikt is voor wijnbouw. Veel steen, keien, kalk in je bodem en de ambitie om druiven voor wijn te verbouwen? Overweeg dan de verdejo, die zal juist blij worden van zo’n bodem! Ook droogte zal dit vrij kleine druif niet snel van z’n à propos krijgen. Maar wat is dan de uitdaging? De verdejo is overgevoelig voor zuurstof. Krijgt de druif te veel zuurstof, dan zal er voorgisting in de druif plaatsvinden. Om dat te voorkomen wordt de verdejo zo veel mogelijk geperst in metalen vaten en wordt de druif ’s nachts geoogst. Het proces gaat snel. De dan nog jonge wijn kan ook het beste snel gedronken worden.

De smaak van de verdejodruif: fris & fruitig

De jonge wijn is fris en fruitig. Veelvoorkomende smaken zijn perzik, (galia)meloen, witte bloesem en citrusvruchten. De verdejo heeft vaak een licht bittere afdronk. Dit geeft de verdejo een uniek karakter. Er zijn weinig witte wijnen die zo zacht zijn als een verdejo, maar toch bitter en stevig in de afdronk. De witte bloesem komt ook terug in de aroma’s van de wijn. In de aroma’s kun je verder ook iets kruidigs en venkel-achtigs herkennen. Er zijn een aantal verdejo’s die op hout gerijpt worden. Zoals we eerder al zeiden, is de druif erg gevoelig voor te veel gisting. Daarom gebeurt het niet vaak. Heb je toch zo’n verdejo in handen weten te krijgen, dan zal de wijn je verbazen met een volle smaak. Deze wijn heeft gerijpte smaken als noten en honing en kan je bijna niet verwarren met de andere verdejo’s.

Wijn & spijs met de verdejodruif: vis & citroen

Een goede wijnspijs combinatie met de verdejo is eten met een zuurtje. Maak je vis aan met citroen om extra lekker bij de verdejo te passen. Ook bij kip met sinaasappel is de wijn heerlijk. Deze zomerse gerechten passen goed bij het karakter van de verdejo. Het is een echte zomerwijn die bij iedere frisse salade of late zomermaaltijd past. Pas op met peper en andere pittige smaken, daarbij zal je verdejo in het niet vallen. Ook zal het zuurtje van de verdejo dan waarschijnlijk botsen met de pit van je gerecht. Heb je nou zo’n houtgerijpte verdejo? Drink deze vooral eens bij een geitenkaassalade met amandel en honing. Een echte aanrader!

Ben je op zoek naar kleine flessen witte wijn?