Geplaatst op

Welke wijn drink je bij stamppot?

Wijn & spijs: welke wijn drink je bij welke stamppot?

Een bord stamppot is een typisch Nederlands gerecht voor in de winter. Een groot bord stevige winterkost wordt door veel Nederlanders in de koude maanden geserveerd. Maar welke wijn drink je bij deze winterse gerechten om er een culinair hoogstandje van te maken? In dit blog combineren we lekkerste Nederlandse stamppotgerechten met lekkere wijnen.

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat er bij iedere maaltijd wijn te serveren valt. En mocht dat nog niet duidelijk zijn, hebben we hier het ultieme lijstje voor je. Want wat serveer je voor wijn bij een oer-Hollandse stamppot met een rookworst van de Hema of een gehaktbal van de Vegetarische Slager? Wij gaan het je vertellen. Lees over stamppot op zes manieren met een perfecte wijncombinatie erbij!

Een Hollandse klassieker: zuurkoolstamppot 

We beginnen met een Hollandse klassieker. De zure stamppot kan naar iedereens wensen worden geserveerd. Met frisse appel, zoute spekkies of scherpe piccalilly kun je met het zure van de kool nog alle kanten op. Serveer hierbij een subtiel zure wijn, die zacht uitvalt naast het gerecht. Een riesling zal goed bij de zuurkool passen en kan je altijd serveren bij deze stamppot. Wil je wat anders? Overweeg een chenin blanc! Deze witte wijn heeft ook een licht zuurtje, maar heeft soms wat meer aardse tonen dan een riesling. Als je een chenin blanc op tafel zet, gooi dan een extra kruidnagel door de zuurkool. Naast de chenin blanc uit Frankrijk of Zuid-Afrika past een riesling hier ook goed bij. In Frankrijk drinken ze traditioneel bij zuurkool een glas riesling. Ook bij zuurkoolstamppot past een goed glas riesling perfect. Gegarandeerd een succes!

Andijviestamppot: chardonnay

We gaan het niet te moeilijk maken. Heb je nog een klassieke chardonnay in de koelkast staan en weet je niet wat je wilt eten? Maak andijviestamppot! Combineer de chardonnay met een zoute hint in je eten. In stamppot kan dat maar al te goed door spek uit te bakken en aan het eind door de stamppot te roeren. Eet je liever vega? Verkruimel bijvoorbeeld wat tofu en bak het in wat olijfolie met peper, zout en paprikapoeder. Een ander alternatief met wat meer smaak, zout en body is de zongedroogde tomaat. Voeg deze toe aan je andijviestamppot en hij zal heerlijk smaken met een glas frisse chardonnay.

Boerenkool op z’n Italiaans: een glas Italiaanse falanghina

Wil je boerenkool eens anders maken? Laat je Hollandse streken dan eens achter je en maak boerenkool op z’n Italiaans met een flinke lepel pesto. Als kers op de taart kun je op de stamppot nog wat verse basilicum, gehalveerde cherrytomaatjes en pijnboompitjes serveren. Deze boerenkool smaakt nog steeds heerlijk met een klassieke rookworst, maar ook vegetarisch met een Parmezaanse kaas. Door het recept een Italiaanse twist te geven kun je voor de dag komen met een unieke wijnspijs combinatie. Serveer een lambrusco, een lichte (lichtbruisende!) rode wijn als je de parmezaanse kaas uit de kast haalt, want die combinatie is subliem. Wil je de pesto meer tot zijn recht laten komen? Serveer dan eens een Italiaanse falanghina, de witte druif van Campania. De laatstgenoemde zal je dichter bij de smaak van de stamppot houden, omdat de falanghina niet zo’n overheersende smaak heeft.

Rodekool stamppot met kaneel en appel: zweigelt & Rioja

Niet zo’n fan van zuurkool, maar wel van fris en herfstig? Vervang zuurkool door rode kool en maak rodekoolstamppot. Als je hier kaneel en appel aan toevoegt krijg je een fantastische stamppot voor een regenachtige herfst- of winterdag. Deze stamppot is heerlijk met een fruitige rode wijn, zoals de zweigelt of een lichte Rioja. De zweigelt drinkt goed weg met de appel en past goed bij frisse gerechten. Ook zal de zweigelt net zoals een glas Rioja zich aansluiten bij je gerecht door de gedeelde smaak van kaneel.

Bloemkoolstamppot met vis: een volle witte wijn

Een witte stamppot combineer je natuurlijk met een witte wijn. Bloemkoolstamppot is erg lekker met witte vis, zoals kabeljauw. Bak de vis in olijfolie met peper tot de vis een beetje knapperig is. Tip: bestrooi de vis met een klein beetje bloem voordat je de vis in de pan doet, daar wordt ‘ie extra knapperig van! Bij het pepertje op de vis en de ronde smaak van bloemkool kun je het best een volle witte wijn serveren. Een glas pinot blanc of een viognier zullen goed tot hun recht komen bij deze stamppot!

Hutspot: een stevige rode wijn

We sluiten af met nog een echte Hollandse klassieker, hutspot! De wortel en ui lenen zich voor een wijn met kracht. De twee stevige groenten kunnen goed gecombineerd worden met een stevigere rode wijn. Een wijn met kruiden, een pepertje en aardse smaken zal het goed doen. Wil je een bekendere wijn? De cabernet franc heeft een smaakprofiel dat zich makkelijk aanpast, zonder kracht te verliezen. Wil je wat uniekers? Ga eens voor een kruidige rode wijn uit de Douro Vallei, zoals onze Teoria Reserva.