Geplaatst op Geef een reactie

Welke wijn drink je bij welke salade?

5 x wijn & spijs: de lekkerste wijnen voor de gezondste salades

In de zomer eten de meeste mensen lichtere maaltijden dan in de winter. Lichte maaltijden zoals salades vragen om andere wijnen dan bijvoorbeeld zware winterse gerechten zoals zuurkool of een ovenschotel. Net zoals bij de meeste gerechten geldt ook voor salades het gezegde: when it grows together, it goes together. In deze blog staan de beste wijnen voor vijf bekende salades.

Caesarsalade: chardonnay

De Caesarsalade is de bekendste salade die er is. De salade is niet vernoemd naar Julius Caesar, zoals veel mensen denken, maar naar Caesar Cardini. Cardini was een Amerikaanse restauranthouder die bij toeval de salade bedacht. De salade van gegrilde kip met Parmezaanse kaas, croutons, sla en het eitje heeft milde maar aanwezige smaken. Bij de Parmezaanse kaas verwacht je een typisch Italiaanse wijn, maar een goede en stevige chardonnay uit Californië of uit de Bourgogne past goed bij een Caesarsalade. De stevige tonen van bijvoorbeeld een houtgerijpte witte chardonnay passen goed bij de smaken van gegrilde kip, met de umami van de kaas en de dressing van de salade.

Salade Niçoise: rosé

De salade Niçoise is een Zuid-Franse salade die bestaat uit groente, ei en vis. De salade die vernoemd is naar de Franse stad Nice bestaat uit twee soorten vis: zoute ansjovis en tonijn. De groenten; tomaat, ui, sperziebonen (haricots verts) en sla zorgen voor een volle en gezonde salade met voldoende vitamines. Uit de omgeving van Nice komen verschillende soorten wijn. De Franse wijnstreek de Provence staat bekend om haar rosés. Rosé is dan ook een wijn die goed past bij de salade Niçoise. De milde maar uitgesproken smaken van de vis en de milde smaken van de groenten passen goed bij de lichte en frisse smaak van rosé. Een lekkere rosé voor bij de salade Niçoise is de Impératrice Eugénie. Dit is niet een rosé uit de wijnstreek Provence, maar een rosé uit de Sud-Ouest.

Griekse salade: Griekse witte wijn

Wie ooit in Griekenland is geweest kent de bekende salade bestaande uit feta, tomaat, ui en komkommer. Zeker in combinatie met Griekse souflaki of gyros én tzatziki is deze salade heel erg lekker. Essentieel voor de Griekse salade is een feta van goede kwaliteit. Een goede feta is gemaakt van schapen- of geitenmelk, is stevig en valt uit elkaar in mooie grote brokken. De rauwe ui en feta zijn de meest dominante smaakmakers in de salade. Daar moet een krachtige wijn tegenover staan om de smaken goed in balans te houden. De Grieken maken een aantal stevige witte wijnen, die goed bij de salade passen. De scherpte van de ui wordt zo gebalanceerd met een sterke wijn die niet wegvalt onder de smaak van de salade.

Waldorfsalade: Duitse riesling

De naam doet vermoeden dat het een salade uit Duitsland is, maar dat is niet waar. Net zoals de Caesarsalade heeft de Waldorfsalade een naam die anders doet vermoeden. Deze Amerikaanse salade ontstond namelijk het in Waldorf-Astoria hotel in New York. De knolselderij met appel en walnoten gecombineerd met een dressing van mayonaise en citroensap zorgt voor een frisse salade. Bij deze frisse salade past het beste een frisse wijn. Een goede frisse wijn voor bij de Waldorfsalade is een wijn van, bijvoorbeeld, riesling. De frisse tonen in de rieslingdruiven en het lichte zuur van citroentonen passen goed bij de dressing en de knolselderij. De Duitse riesling van Weingut Mertz is een frisse riesling die lekker is bij de Waldorfsalade.

Geitenkaassalade: sauvignon blanc

De geitenkaassalade is een goed voorgerecht. Met warme én met koude geitenkaas: er zijn veel combinaties mogelijk bij deze salade. Klassiek bij de geitenkaassalade is de combinatie van de geitenkaas met honing en walnoten. De krachtige en uitgesproken smaak van de geitenkaas vraagt om een uitgesproken wijn. Een goede bijpassende wijn voor bij deze kaas is een sauvignon blanc. Onze Tendem is een sauvignon blanc met een uitgesproken smaak die goed past bij een salade met geitenkaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *