Geplaatst op

9 x de lekkerste salades en welke wijn drink je bij salade?

salade en wijn

9x wijn & spijs: de lekkerste wijnen voor  gezonde salades

salade en wijnSalades zijn zoveel meer dan alleen bijgerechten, een goede salade kan ook een volwaardige maaltijd zijn. In de zomer eten de meeste mensen lichtere maaltijden dan in de winter. Lichte maaltijden zoals salades vragen om andere wijnen dan bijvoorbeeld zware winterse gerechten zoals stoofvlees of een ovenschotel. Net zoals bij de meeste gerechten geldt ook voor salades het gezegde: when it grows together, it goes together. In deze blog staan de beste wijnen voor de bekendste salades.

Caesarsalade: chardonnay

De Caesarsalade is de bekendste salade die er is. De salade is niet vernoemd naar Julius Caesar, zoals veel mensen denken, maar naar Caesar Cardini. Cardini was een Amerikaanse restauranthouder die bij toeval de salade bedacht. De salade van gegrilde kip met Parmezaanse kaas, croutons, sla en het eitje heeft milde maar aanwezige smaken. Bij de Parmezaanse kaas en de frisse dressing kan natuurlijk een Italiaanse wijn, maar een goede chardonnay uit de Bourgogne past goed bij een Caesarsalade. De stevige tonen van bijvoorbeeld een houtgerijpte witte chardonnay passen goed bij de smaken van gegrilde kip, met de umami van de kaas en de dressing van de salade.

Salade Niçoise: rosé

De salade Niçoise is een Zuid-Franse salade die bestaat uit groente, ei en vis. De salade die vernoemd is naar de Franse stad Nice bestaat uit twee soorten vis: zoute ansjovis en tonijn. De groenten; tomaat, ui, sperziebonen (haricots verts) en sla zorgen voor een volle en gezonde salade met voldoende vitamines. Uit de omgeving van Nice komen verschillende soorten wijn. De Franse wijnstreek de Provence staat bekend om haar rosés. Rosé is dan ook een wijn die goed past bij de salade Niçoise. De milde maar uitgesproken smaken van de vis en de milde smaken van de groenten passen goed bij de lichte en frisse smaak van rosé. Een lekkere rosé voor bij de salade Niçoise is de Impératrice Eugénie. Dit is niet een rosé uit de wijnstreek Provence, maar een rosé uit de Sud-Ouest. De Impératrice Eugénie is een stoere rosé met veel smaak. Liever een frisse rosé? Ga voor een Nederlandse rosé.

Griekse salade: Griekse witte wijn

Wie ooit in Griekenland is geweest kent de bekende salade bestaande uit feta, tomaat, ui en komkommer. Zeker in combinatie met Griekse souflaki of gyros én tzatziki is deze salade heel erg lekker. Essentieel voor de Griekse salade is een feta van goede kwaliteit. Een goede feta is gemaakt van schapen- of geitenmelk, is stevig en valt uit elkaar in mooie grote brokken. De rauwe ui en feta zijn de meest dominante smaakmakers in de salade. Daar moet een frisse, fruitige wijn tegenover staan om de smaken goed in balans te houden. De Grieken maken een aantal fruitige witte wijnen, die goed bij de salade passen. De scherpte van de ui wordt zo gebalanceerd met een sterke wijn die niet wegvalt onder de smaak van de salade. Geen fan van Griekse wijnen? probeer eens een Portugese Vinho Verde ook lekker fris en fruitig. .

Waldorfsalade: Duitse riesling

De naam doet vermoeden dat het een salade uit Duitsland is, maar dat is niet waar. Net zoals de Caesarsalade heeft de Waldorfsalade een naam die anders doet vermoeden. Deze Amerikaanse salade ontstond namelijk het in Waldorf-Astoria hotel in New York. De knolselderij met appel en walnoten gecombineerd met een dressing van mayonaise en citroensap zorgt voor een frisse salade. Bij deze frisse salade past het beste een frisse wijn. Een goede frisse wijn voor bij de Waldorfsalade is een wijn van, bijvoorbeeld, riesling. De frisse tonen in de rieslingdruiven en het lichte zuur van citroentonen passen goed bij de dressing en de knolselderij. De Duitse riesling van Weingut Mertz is een frisse riesling die lekker is bij de Waldorfsalade.

Geitenkaassalade: sauvignon blanc

De geitenkaassalade is een zowel een goed voorgerecht of geschikt voor een volledige maaltijd. Met warme én met koude geitenkaas: er zijn veel combinaties mogelijk bij deze salade. Klassiek bij de geitenkaassalade is de combinatie van de geitenkaas met honing en walnoten. De krachtige en uitgesproken smaak van de geitenkaas vraagt om een uitgesproken wijn. Een goede klassieke bijpassende wijn voor bij deze kaas is een sauvignon blanc uit de Loire. De Loire staat namelijk bekend om de sauvignon blanc en zijn lekkere geitenkazen.

Pasta Salade: gekoelde rode wijn 

De pastasalade wie kent hem niet, erg makkelijk als je bijvoorbeeld nog pasta over hebt van de avond ervoor. Salades zijn immers de ideale oplossing voor verspilling van voedsel. 

Een leuke wat onbekendere pastasalade is de pastasalade met rode biet. Rode biet is erg lekker als vleesvervanger en combineert goed met rode wijn. Op een warme lente dag een glas gekoelde rode wijn met een pastasalade van rode biet, geitenkaas, walnoten en rucola klinkt als muziek in de oren. Combineer de salade met O Alborexar 4.0 of de Chats, een natuurwijn, voor een perfecte wijn en spijs combinatie. 

Salade caprese: Wijn uit Campanië 

Salade Caprese misschien wel de bekendste salade van Italië. De salade is vernoemd naar de stad van de herkomst van de salade, Capri gelegen in regio Campanië. Wat maakt dat wijnen uit Campanië vaak goed gaan met mozzarella gerechten. Een simpele Caprese salade is ideaal als bijgerecht of voorgerecht. Voor een variatie op de caprese salade gebruik eens in plaats van mozarella, buratta. Buratta is een mozarella gevuld met extra room. Dit geef net even extra roomigheid en smaak wat het juist zo lekker maakt. Het recept van Ottolenghi met burrata en geroosterde druiven is echt een aanrader. Wijn en spijs combineert deze salade goed met de witte wijn en rode wijn uit de Campanië. 

Venkelsalade: falanghina druif 

Venkelsalade de ideale frisse salade voor bij visgerechten. Venkel heeft een typerende smaak, de anijssmaak samen met de sinaasappel maakt het een frisse salade. De combinatie van venkel en de citrusaromas gaan goed in combinatie met wijnen uit het zuiden van Italië. De wijnen hebben minerallig karakter en iets hartigs, wat weer goed gaat met in samenwerking met de pijnboompitten. Denk bijvoorbeeld aan wijnen van de falanghina uit Campania voor een goede wijn en spijs combinatie.  

Zomerse watermeloen feta salade: vinho verde

In de zomer is het altijd lekker om een frisse opwekkende salade bij het hoofdgerecht te hebben, een zomerse salade als bijgerecht bij de BBQ of juist bij een lunch picknick. Frisser dan deze salade kan bijna niet. Het lekkerste is deze salade a la minute gemaakt van alleen watermeloen, feta, gesnipperde rode ui en fijngesneden verse munt. Een frisse salade met fruitige aroma’s vraagt om een wijn om mee vergeleken te worden. De Mafesousa gaat qua fris- en fruitigheid helemaal mee met dit gerecht. Een bijkomend voordeel van deze wijn is dat ze laag in alcohol is, wat haar ideaal maakt voor de lunch of een lange avond.

Ben je op zoek naar kleine flessen wijn of een wijnproeverij?