Geplaatst op Geef een reactie

6x wijncocktails die ideaal zijn voor in de lente en zomer 

De ideale winecocktails voor de zomer van 2020

Naast de Piña Colada, de Caipirinha en de Scroppino bestaan er ook wijncocktails! Cocktails die gemaakt worden door wijn met kruiden, sterke drank en frisdrank te combineren tot een lekkere cocktail. Ook bestaan er cocktails die zonder sterke drank worden gemaakt maar alleen met wijn. Wijncocktails worden steeds populairder en bekender. Terecht, want het zijn heerlijke dorstlessende drankjes met minder alcohol dan een glas wijn of een normale cocktail. Wijn cocktails kunnen zowel van rode wijn, witte wijn en rosé worden gemaakt. Voor elke wijnsoort staan in dit wijnblog een aantal toepasselijke wijncocktails die gemakkelijk gemaakt kunnen worden.

Witte wijncocktials:

Mimosa Verde

De mimosa is een bekende. Sinasappelsap gecombineerd met een mousserende wijn zorgt voor een licht alcoholische cocktail die perfect gedronken kan worden bij een brunch of een romantisch ontbijt. De mimosa wordt altijd met een mousserende wijn gemaakt. Bijvoorbeeld met champagne, cava of prosecco. Een goede vinho verde beidt ook uitkomst, sommige vinho verdes zijn namelijk licht mousserend en zijn daardoor uitstekend om samen met sinaasappelsap te mixen tot een mimosa. Het beste serveer je de Mimosa Verde in een champagneglas dat vooraf een halfuur in de vriezer heeft gestaan.

Ingrediënten voor de Mimosa Verde, voor een karaf: 375ml vinho verde zoals de Mafesousa, 375ml sinaasappelsap en een paar muntblaadjes.

Ingrediënten voor twee glazen Mimosa Verde: 50ml vinho verde zoals de Mafesousa, 50ml sinaasappelsap en twee muntblaadjes.

Hoe maak je de Mimosa Verde klaar?

Doe de wijn en het sinsaasappelsap bij elkaar samen met de blaadjes munt. Roer alles goed en serveer ze in de koude champagneglazen.

Basil Blanc

De Basil Blanc is een wijncocktail die gemaakt wordt van een wijn van sauvignon blanc gemixt met 7 up of andere citroenlimonade, ijs en basilicum. De basilicum zorgt ervoor dat de drank een extra dimensie krijgt en daardoor meer kracht wanneer je hem drinkt. Drink deze Basil Blanc ijskoud op een zomerse middag op het terras in je tuin of op je balkon. De Basil Blanc serveer je in longdrinkglazen.

Ingrediënten voor een karaf Basil Blanc: 375ml sauvignon blanc zoals onze Tendem, 275ml 7 Up Lemon, 1 citroen in plakjes, 1 limoen in plakjes, 10 gram basilicum (een flinke hand) en een hand vol ijsklontjes.

Ingrediënten voor een glas Basil Blanc: 75ml sauvignon zoals onze Tendem, 55ml 7 Up Lemon, een schijfje citroen, een schijfje limoen, 2 gram basilicum (6 blaadjes) en twee ijsklontjes.

Hoe maak je de Basil Blanc?

Snijd het fruit en zorg dat voor losse blaadjes basilicum. Meng de sauvignon blanc en de 7 Up met elkaar samen met de ijsklontjes. Doe ook de basilicumblaadjes erbij samen met het fruit.

Ginger Riesling

Gember met witte wijn is een goede combinatie. De beste wijn die past bij gember is witte wijn gemaakt van de riesling of de johanniter. De milde maar duidelijke smaken in de riesling of de johanniter past goed bij de strenge smaak van gember. Niet alleen wanneer het op wijnspijsgebied aankomt, maar ook als witte wijncocktail passen de riesling en gember goed bij elkaar. Een lichte maar pittige witte wijncocktail die je goed kan drinken bij Aziatische gerechten. De ideale zomerse wijncocktail voor bij je pittige Thaise viscurry. Deze wijncocktail serveer je in longdrinkglazen en bestaat uit gelijke delen wijn en ginger ale.

Ingrediënten voor een karaf Ginger Riesling: 375ml riesling of johanniter, 375ml ginger ale, het sap van een limoen en 10 ijsklontjes

Ingrediënten voor een glas Ginger Riesling van 80ml: 50 ml riesling of johanniter, 50 ml ginger ale, sap van een kwart limoen en een ijsklontje

Hoe maak je de Ginger Riesling klaar?

Doe de wijn, de ginger ale en het limoensap bij elkaar. Roer het goed en doe er als laatste de ijsklontjes bij.

Rosécocktails:

Rojito

De Rojito is een wijncocktail die gebaseerd is op de bekende Cubaanse rumcocktail de Mojito. De cocktail werd bekend doordat de bekende schrijver Ernest Hemingway de Mojioto graag dronk. Tot de cocktailtrend echt naar Nederland kwam was het de populairste cocktail van ons land. Waar de Mojito met witte rum wordt gemaakt, wordt de Rojito gemaakt met rosé, in plaats van rum. Je maakt de Roijto op dezelfde manier als de Mojito, alleen wordt de rum vervangen door de rosé. Ideaal als je een andere variant wil drinken of als je zin hebt in een roze cocktail! Het lekkerste wordt ze als je suikerstroop gebruikt, maar gewone (riet)suiker volstaat ook. Omdat het recept uitgebreider is, kun je de Rojito het beste per glas maken.

Ingrediënten voor een glas Rojito: 75ml rosé zoals onze Impératrice Eugénie, sap van een halve limoen, 15ml suikerstroop/2 theelepels (riet)suiker, 5 blaadjes munt, 100ml prikwater/Spa Rood en vier ijsklontjes.

Wat moet je doen? Crush het suiker of de suikerstroop samen met de blaadjes munt. Als dit samen vermengd is doe je het limoensap erbij. Als dit goed gemengd is kan de rosé erbij gevolgd door de ijsblokjes. Top het drankje af met het prikwater en roer het door.

Rode wijncocktails:

Kalimotxo, Calimocho of Rioja Libre

Deze wijncocktail komt van origine uit Spaans Baskenland. Dit is net zoals sangria en tinto de Verano een Spaanse wijncocktail. Door de New York Times de ‘Poor Man’s Sangria’ genoemd. De naam Kalimotxo wordt vooral in Baskenland gebruikt. Jarenlang werd het drankje de Rioja Libre genoemd, maar tegenwoordig wordt in Spanje de naam Calimocho gebruikt. Het drankje werd in 1972 op het Puerto Viejo festival in Algorta door een groep vrienden bedacht. De rode wijn die werd geschonken op het festival was zo slecht dat het werd gemixt met cola, om het weer drinkbaar te maken. Het drankje werd populair in Oost-Europa en Latijns-Amerika. Zo wordt het in het voormalige Joegoslavië Bambus, in Tsjechië houba en in Hongarije VBK genoemd.

Ingrediënten voor een kan Kalimotxo: 375ml Rioja zoals onze Noemus en 375ml Coca Cola, part citroen, 10 ijsklontjes

Ingrediënten voor een glas Kalimoxto: 100 ml Rioja en 100 ml Coca Cola, partje citroen en knijp deze uit. Serveer het met vier ijsklontjes.

Tinto de Verano

Tinto de Verano is misschien wel de bekendste wijncocktail die er is, maar onder een andere naam, namelijk Sangria. Tinto de Verano lijkt erg op de Spaanse wijncocktail Sangria, maar er zijn een aantal verschillen. Over het algemeen is de Sangria zoeter dan de Tinto de Verano. Dit komt door het toevoegen van fruit (soms de hele fruitschaal) en likeur (zoals Licor43 of rum). Bij Tinto de Verano wordt alleen citroen (en citroensap) gebruikt. In de populaire vakantiebestemmingen aan de Spaanse kust wordt meer Sangria gebruikt, in het binnenland en bij kleine tapasbarretjes wordt vaker Tinto de Verano gebruikt. In Spanje wordt Tinto de Verano tradtioneel met Gaseosa gemaakt, dat is in Nederland bijna niet te verkrijgen. Het handigst is dan 7 Up Lemon of Sprite. Om de smaken van de Tinto de Verano goed te laten mengen kun je deze het beste vooraf al maken, het liefst in een grote kan. Serveer het in kleine glazen, bijvoorbeeld bij een picknick buiten. Serveer de Tinto de Verano niet gekoeld, maar zo warm je een rode wijn ook drinkt, rond een graad of 18.

Ingrediënten voor een karaf Tinto de Verano: 375ml rode wijn op basis van tempranillo of granacha zoals onze rode Rioja Noemus, 375ml 7 up lemon en twee citroenen in schijfjes.

Bronnen:

Een aantal van de recepten is of is een eigen creatie of afkomstig uit café’s en barren in Spanje en Frankrijk. Het recept voor de Kalimoxto en het recept voor de Tinto de Verano zijn afkomstig van:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *