Geplaatst op Geef een reactie

De internationale druif uit de Loire en de Bordaux: de cabernet franc

Cabernet Franc: de blauwe druif voor wijnen uit de Bordeaux en de Loire

De cabernet franc is een Franse blauwe druif die wordt gebruikt voor het maken van rode wijn. Het is naast merlot en cabernet sauvignon de bekendste druiven die gebruikt wordt voor rode wijn. Het is naast de sauvignon blanc ook de druif waaruit cabernet sauvignon is ontstaan. De druiven hebben veel overeenkomsten. Het verschil is dat de cabernet franc dan de cabernet sauvignon. Van origine komt de cabernet franc uit Frankrijk. Waarschijnlijk komt de druif uit het Franse deel van Baskenland. Dit is een regio in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje rondom het gebergte de Pyreneeën. In Spanje komt ze maar zelden voor, maar in Frankrijk is de cabernet franc een veel aangeplante druif. Hier is ze vooral in de wijnstreken de Bordeaux en de Loire terug te vinden. Wereldwijd zijn er van de druif ongeveer 54.000 hectare aangeplant. Hiervan ligt ongeveer twee derde in Frankrijk.

In de wijnregio Bordeaux wordt de cabernet franc veel geblend met de blauwe merlotdruif. Met name komen cabernet francdruiven van de rechterbank van de rivier de Gironde, aan de kant van Libourne. Ze heeft dan ook de bijnaam ‘Libournaise’. In de Loire is wijn vaak van alleen de cabernet francdruif gemaakt, een monocépage. Hier is ze veel aangeplant in de AOC-wijnstreken de Anjou en de Borgeuil. Overal ter wereld is de cabernet franc te vinden. Dit komt omdat het een hele productieve druif is. Buiten een aantal Franse wijnstreken waaronder de Languedoc-Roussillion en de Sud-Ouest, waar ze ook van origine veel voorkomt is ze ook buiten Frankrijk veel aangeplant. Vooral in de Nieuwe Wereldlanden zoals Chili, Australië en Zuid-Afrika is ze erg populair.

De smaak van de cabernet franc: fruitig

De druiven van de cabernet franc zijn klein en hebben een dikke schil. Door de dikke schil zit er veel tannine in de wijnen van de cabernet franc. De wijnen van de druif zijn bewaarwijnen, maar in de wijnen zitten ook fruittonen. In vergelijking met de grotere merlot en cabernet sauvignon zorgt de cabernet franc voor minder tannine, meer zuur en meer fruitsmaken in de wijn. De cabernet franc zorgt voor meer fruittonen in haar wijnen dan de merlot en de cabernet sauvignon. De fruittonen zijn de eerste tonen die herkenbaar zijn bij wijn van de cabernet franc. Aroma’s zoals cassis, framboos, aardbei maar ook peper en tabak bij wijnen met houtrijping zijn veelvoorkomende smaken. De wijnen zijn krachtig en hebben tannine. Deze krachtige wijnen worden beter naarmate ze ouder zijn. Een jaar na de oogst met rijping op hout en flesrijping komt de wijn ten goede.

Hoe warmer (vaak hoe zuidelijker) de cabernet franc groeit, hoe zoeter de druif is en hoe meer ze ook fruittonen heeft. Dit komt door de fotosynthese die plaatsvindt. Hoe meer warmte en zonlicht een druif krijgt, des te hoger is het aandeel suiker in de druif. Dit zorgt niet alleen voor zoetere wijnen, maar ook wijnen met een hoger alcoholpercentage.

Wijn & Spijs: cabernet franc, de BBQ-wijn

De vele zuren die voorkomen in de cabernet franc zijn ideaal om te gebruiken voor foodpairing. Veel eten bevat namelijk ook veel zuren, denk bijvoorbeeld groente en fruit. Tomaten en citroen zijn twee bekende voorbeelden. Daarnaast wordt ook veel eten met zuur bereid. Koken met azijn, mosterd en met een marinade van bijvoorbeeld rode wijnazijn zijn goede ingrediënten om te combineren met cabernet franc. De beste wijnspijscombinatie met cabernet franc zijn natuurlijk gerechten waar tomaten én zuren in zitten. Denk aan BBQ-marinades. Vlees is eiwitrijk en gaat goed samen met taninnes, die elkaar goed verdragen. Een wijn van cabernet franc en spare ribs of ander vlees in BBQ-marinade van de barbecue is dan ook een goede combinatie.

Door haar zachte fruittonen is de cabernet franc een geschikte druif om te gebruiken voor roséwijnen. Al sinds de Britten in 1154 de Franse provincie Aquitaine in handen kregen doen. Sinds de Britten in de regio zijn worden er minder zware Bordeauxwijnen gemaakt. De lichte wijnen, die ook licht van kleur zijn werden Clairets genoemd, van het woord ‘clear’. Een rosé die in deze stijl is gemaakt is onze Impératrice Eugénie die uit Les Landes komt. Een wijnstreek waar de cabernet franc een bekende druif is. De Impératrice Eugénie is een blend van ser fervadou, tannat, carbernet franc en cabernet sauvignon. Drie druiven die van origine uit de buurt komen en de cabernet sauvignon die ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc en de sauvignon blanc.

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *