Geplaatst op Geef een reactie

De druif van Nederlandse wijn: de johanniter

Johanniter: een jonge witte Duitse druif

De johanniter is een jonge witte druif. Ze werd pas in 1968 door Johannes Zimmermann gekweekt uit riesling, seyve-villard, rülander en gutedel. Het Freiburg Instituut, waar Zimmermann werkzaam was, wilde namelijk een druif ontwikkelingen die ook in de noordelijke (Duitse) wijnstreken goed kon groeien. In de noordelijke wijnlanden valt altijd meer regen, wat er voor zorgt dat veel druiven uit zuidelijke landen er last kregen van schimmels. Bij de kweek van de johanitter was het belangrijk dat de nieuwe druif goed resistent zou zijn tegen schimmels. Ook moest de druif goed bestand zijn tegen vorst. De johanitter druif is met name ook in de noordelijke gebieden aangeplant, zoals in Nederland, in Zwitserland en in Duitse wijnstreken. Over de witte druif johanniter is nog niet veel geschreven omdat er nog niet veel witte wijnen van gemaakt worden.

De smaak van johanniter: fris en fruitig

De johanitter heeft niet alleen het uiterlijk van riesling, haar smaak komt hier ook mee overeen. De druif is minder zuur dan de riesling. Verder heeft ze tonen van meloen, peer en perzik.

Wijn & spijs met de johanniter: asperges 

De johanniter is een druif waarvan  wijn met milde smaken gemaakt wordt. Ze past dan ook het beste bij eten met niet extreem uitgesproken smaken, zoals bijvoorbeeld asperges, kalfsvlees of forel.  De johanitter wijnen passen goed bij gerechten uit de Duitse keuken maar ook bij Aziatische gerechten. Veel witte wijnen uit noordelijke gebieden zijn lekkere wijnen voor bij sushi of curry. Een wijn gemaakt van de johanniter is de Ludique. Deze Nederlandse witte wijn zit in een kleine fles van 375ml.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *