Geplaatst op

Tempranillo en Tinta Roriz: de Spaanse druif voor lekkere rode wijnen

Rioja tempranillo druif Halfes kleine flessen Spaanse rode wijn witte rosé

Tempranillo, de vierde meest aangeplante druif ter wereld

Tempranillo is een Spaanse rode druif. Deze druif is de “koningin” van de Rioja. Daar is tempranillo namelijk  al meer dan 3.000 jaar te vinden. Haar populariteit neemt de laatste jaren erg toe, doordat de populariteit van Spaanse en Portugese wijnen toeneemt. In 2010 was tempranillo de vierde meest aangeplante druif ter wereld. In 1990 had ze nog de 24ste plek. Naar schatting zijn er 215.000 hectaren met tempranillodruiven. Dit komt door de  verbeteringen die Spaanse en Portugese wijnboeren hebben doorgevoerd in het productieproces. Door de innovaties in de jaren negentig komt de smaak beter naar voren en is de productie gestegen. Deze innovaties konden betaald worden doordat de landen gebruik konden maken van subsidies  van de Europese Unie.

De andere namen voor tempranillo: tinta roriz & tinto fino

tempranilloIn Nederland neemt de populariteit van Spaanse wijnen toe door de grotere bekendheid van de Spaanse keuken. Onder andere tapasrestaurants en vakanties naar Spanje zorgen voor de bekendheid. Toch is wijn van de tempranillodruif al lang populair in Nederland. Tempranillo wordt vaak als blend in port gebruikt. In de Douro heet ze niet tempranillo, maar tinta roriz. Tempranillo is de verzamelnaam voor de druif, want op meer plekken op het Iberisch Schiereiland worden  verschillende namen gebruikt. In de Ribera del Duero heet ze tinto fino of tinto del país. Maar deze druif komt op meerdere plekken in Spanje voor: in Catalonië heet ze llebre en in de Valdepeñas cencibel. De druif is ook buiten Spanje en Portugal te vinden. Ook in Argentinië, Chili, Frankrijk en de Verenigde Staten en Australië wordt wijn gemaakt van de tempranillodruif.

De smaak van tempranillo: tabak en tannine

De tempranillo is een druif met een dunne schil. Het voordeel is dat ze snel rijp is. Dit zorgt ervoor dat ze vroeg geoogst kan worden. De naam tempranillo is afgeleid van het Spaanse woord “temprano” wat “vroeg” betekent. Het vroeg rijp zijn maakt de druif kwetsbaar voor rot en ook bij vorst in het vroege voorjaar loopt de druif risico’s. Haar basissmaken zijn fruitig: bosbessen, kersen en cranberries. Maar er zijn ook tonen van honing, leer en tabak terug te vinden in de smaakbeleving. Als jonge wijn (jovén) is het een fris en fruitige wijn, maar ze kan goed ontwikkelen door tannine in de druiven, waardoor ze ook een zware wijn kan worden. Om de smaken van rode wijn goed te benutten wordt ze in veel wijnstreken op eikenhouten wijnvaten gerijpt.

#Tempranilloday 

Halfes wijnstreek Rioja SpanjeIn de wijnwereld bestaan ook nationale dagen. Zo is het 12 november tempranillodag. Tempranillo is een blauwe druif, maar soms wordt er ook een witte wijn gemaakt van tempranillodruiven. Een witte wijn van rode druiven wordt een blanc de noir genoemd. Ook bestaat er een witte tempranillo, een gemuteerde variant van de rode tempranillodruif.

Wijn & spijs met tempranillo: tapas, paella en gebraden kip

De populairste Spaanse druif drink je bij Spaans eten. Bijvoorbeeld bij tapas of paella. Bij paella past een jovén goed, een jonge Rioja. Zoals onze biologische Noemus uit de Rioja. Dit is een zachte Spaanse rode wijn in een kleine fles van 375ml. Bij een tempranillo of tinta roriz met houtlagering zoals onze Teoria past een steviger gerecht, denk aan een mooi stuk varkensvlees of gebraden kip. Deze Portugese rode wijn uit de Douro gemaakt van tinta roriz, touriga nacional en touriga franca zit ook in een kleine fles van 375ml. Port is een goede wijn voor bij kaas, desserts of juist bij een stevige vleesmaaltijd. Ook past de tempranillo goed bij Mexicaans eten zoals taco’s of wraps.

Ben je op zoek naar een kleine fles tempranillo wijn?