Geplaatst op

Hoe kun je rode en witte wijn het beste bewaren?

wijnkelder wijn halfes

Hoe kun je rode en witte wijn het beste bewaren?

wijnkelder wijn halfesIedereen krijgt weleens een lekkere fles wijn cadeau of je koopt zelf een doos wijn. Je kan niet alles in één keer opdrinken. Je zit vast weleens met de vragen: wanneer je hem het beste kan drinken en hoe bewaar je de flessen wijn?

Vooral rode wijnen kun je lang bewaren als de wijnmaker ze ook zo gemaakt heeft. Witte wijnen zijn wijnen die vaak binnen een korte tijd gedronken moeten worden. Maar van zowel rode wijnen als witte wijnen bestaan er wijnen waar dat niet voor geldt. 

Echte oplegwijnen, zoals bewaarwijnen ook genoemd worden, zijn de beroemde vintage flessen port. Veel mensen kopen speciale jaren, bijvoorbeeld hun geboortejaar. 

Koelen; dé truc voor de lekkerste wijn

De meeste wijnen in de supermarkt, slijter of webshop zijn ‘op dronk’. Dit houdt in dat je ze meteen kan drinken. Het beste kan je witte wijn goed koelen (3 uur in de koelkast) en rode wijn zo’n 30 minuten. Dan smaakt rode wijn net iets beter dan wanneer je hem op kamertemperatuur drinkt.

Maar hoe doe je het als je de wijn niet meteen gaat drinken? Het klopt dat je sommige wijnen heel lang kan bewaren. De wijnen die je heel lang moet bewaren om ze beter te laten smaken zijn er maar een paar. Het gaat hierbij vooral om zware rode wijn met houtrijping. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke rode wijn uit de Bordeaux, onze Teoria Reserva of een Italiaanse rode wijn van goede kwaliteit. Tussen de 3 en 8 jaar is dan prima om aan te houden. Tenzij het etiket iets anders aangeeft. De website van de wijngaard biedt vaak ook uitkomst.

Witte wijnen drink je het liefst zo jong mogelijk. De smaak blijft dan fris, waardoor je het meeste waarde voor je wijn krijgt.

Wijnrek: leuk, maar is het ook handig?

Zowel witte en rode wijn die je jong moet drinken als wijn die je even kan laten liggen kun je het beste in het donker bewaren. Het liefst ook nog op een koude plek (10 – 15 graden) met stabiele temperatuur. Nog een stapje verder: leg ze liggend neer en in een ruimte die geen sterke geur heeft.

Maar waarom? Temperatuur, licht en lucht beïnvloeden wijn. Het beste is als deze drie factoren zo min mogelijk invloed uitoefenen op de wijn. Een wijn die je in de woonkamer in een wijnrek legt is natuurlijk hartstikke leuk en mooi om te zien. Maar het is niet altijd even gunstig vanwege de invloed van temperatuur en licht.

Hoe kun je rode en witte wijn lang bewaren?

Niet iedereen heeft natuurlijk een kelder of wijnklimaatkast. Wat je wel kan doen is je wijn in de koelkast leggen. Ook rode wijn. Door de lage temperatuur ontwikkelt hij minder snel en kun je hem dus ook langer bewaren. Ook ligt hij hier altijd in het donker. Een andere optie is in een piepschuimdoos. In piepschuim komt er geen licht bij en blijft de temperatuur redelijk stabiel.

Wijn kun je dus lang bewaren, maar het beste is als je hem zo snel mogelijk drinkt. Witte wijn drink je het beste uit de vorige oogst of de oogst daarvoor. Dit geldt ook voor rosé en rode wijnen die je jong moet drinken. Zware rode wijnen kun je tussen de 3 en 8 jaar na de oogst drinken. In een kleine fles ontwikkelt de wijn sneller, waardoor hij sneller ontwikkelt en je hem eerder kan drinken.  Als je wijn wil bewaren kan dat het beste in magnums. In magnums zit verhoudingsgewijs minder lucht dan in een kleine fles, waardoor de ontwikkeling minder snel gaat.

Voor meer tips over hoe je van wijn kan genieten komen langs op onze Instagram.