Geplaatst op

Wijnstreek Campanië, het wijngebied streek van Napels

falanghina aglianico piedirosso vesuvius

Campanië: de Italiaanse wijnstreek rondom Napels

Campanie Italië rode wijn Vesuvius druiven vakantie Wijn uit het Campanië in Italië is niet zo bekend, maar misschien wel de lekkerste! De wijnstreek Campanië is de regio van goede wijn, pizza, Napels en mozzarella. Dé plek van La Dolce Vita, het goede Italiaanse leven. Campanië staat bekend om haar schoonheid van de Almafikust. En om haar culinaire hoogstanden. Je vindt hier de beste pizza, mozzarella, zeevruchten, citroenen en tomaten. Een lange, maar mooie lijst. Het mooie is: deze heerlijke producten gaan dan ook goed samen met de wijnen die ze maken. Want ook druiven doen het goed in de omgeving van Napels. Als je aan Italiaanse wijn denkt dan komt Campanië niet als eerste in je gedachten op. Maar de regio heeft al een eeuwenoude wijncultuur en dat wisten de Romeinen al: Campanië lekkere wijnen te bieden.

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd was Campanië de belangrijkste wijnstreek van het Romeinse Rijk. Het stond in het Middellandse Zeegebied bekend om haar goede wijnen. Vooral vanwege de gunstige ligging van de regio op de handelsroutes en havens. Hierdoor maakten veel landen kennis met de wijnen van het gebied. De ‘lucullus’ wist waar hij moest zijn: in de regio van Napels.

Vesuvius gooide roet in het eten: mineraliteit in de wijn

De uitbarsting van de Vesuvius gooide letterlijk roet in het eten. Het legde niet alleen Pompeï in as. Ook had het voor de landbouw veel gevolgen. De wijnen die toen gemaakt werden kunnen boeren niet meer maken. Toch zijn er veel pogingen gedaan om deze wijnen weer te maken. Deze pogingen en de ‘frisse start’ zorgen wel dat de Campaniërs zichzelf herontdekt hebben. Tegenwoordig maakt de toch minder bekende regio heerlijke wijnen.

De druiven en wijnen van Campania: aglianico en falanghina

De wijnboeren in Campanië maken lekkere wijn. Vooral veel rood, maar ook veel witte wijnen, die natuurlijk goed bij de zeevruchten passen. De aglianico is de bekendste druif voor rode wijnen uit Campania. De meeste rode wijnen worden gemaakt van deze druif. Maar ook de piedirosso, het ‘roodvoetje’, wordt veel gebruikt voor de rode wijnen uit Campania.

Voor witte wijnen zijn er veel meer druiven: falanghina, fiano en greco di tufo. Deze laatste druivensoort is waarschijnlijk door de Grieken naar deze wijnstreek gebracht. Veel grond in dit deel van Italië is vulkanisch. De uitbarstingen geven nu het voordeel dat de grond goed vruchtbaar is. Van deze wijnen maken ze lokale landwijnen, de IGP-wijnen. Maar ook Lacryma di Christi. Letterlijk vertaald: de tranen van Christus. Volgens de legende zag hij het gebied vanuit de hemel en liet hij toen een traan van geluk. 

Italiaanse rode wijn Vesuvius Campanie Italië fles glas

De druiven uit deze regio groeien op de vulkanische hellingen van de Vesuvius. Ook groeien er druiven op de eilanden in de Tyrreense zee. De vulkanische gronden dichtbij de zee heeft een goede invloed op de druif. De wijn van de druiven van deze eilandjes wordt vooral door de makers zelf opgedronken. Boerenfamilies met een kleine productie. Een kleinschalige productie zie je overal terugkomen in het zuiden van Italië. Veel wijngaarden, azienda’s genoemd, produceren bijvoorbeeld ook tomaten of fokken bijvoorbeeld buffels voor mozzarella.

Eten in Campania: pizza, pasta vongole & ragù Napoletano

De wijnen afkomstig uit Campanië passen goed binnen de rijke culinaire traditie van de Napolitanen. En zij weten wat genieten is. Bij pizza drink je bier. Maar een glas goede wijn is ook niet verkeerd. Natuurlijk ook met pasta’s, mozzarella en groenten. Je kan het zelf proberen! Onze drie kleine flessen Italiaanse wijn komen uit Campanië: de Luna Turchese, de Luna Rossa en de Lacryma Christi Muscari

Tenuta del Vesuvio, waar onze wijnen vandaan komen is ook een familieboerderij. De wijngaard ligt op  de Vesuvius. Door de vulkanische grond is het vruchtbaar. Er komen geweldige wijnen vanaf. Niet alleen omdat de wijnranken op goede grond staan. Het uitzicht is adembenemend.

In Campanië weten ze wat lekker is! Het lekkerste eten komt hier vandaan. Zeker in dit deel van Italië worden de lekkerste Italiaanse pasta’s gemaakt. Denk aan de ragù Napoletano en pasta met citroen zijn niet alleen lekker! Deze verschillende pasta zijn ook heel makkelijk te maken.